Keti Koti Week in Stibula



door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — In crisistijd zou de overheid sociale instellingen zoals buurtorganisaties, moeten versterken. Dit gebeurt echter niet. Maar Wilgo Koster, voorzitter van Stichting Buurtwerk Latour (Stibula) laat zich hierdoor niet ontmoedigen. Met ondersteuning van buurtbewoners en vrijwilligers worden deze week activiteiten gehouden in verband met ‘Ketikoti’. “We hebben gekeken wat we in huis hebben om in aanloop naar 1 juli toch activiteiten voor de buurt te organiseren, die ons minimaal geld kosten ”, zegt Koster. De laatste keer dat Stibula een Ketikoti week organiseerde was in 2021.

De eerste activiteit – de lezing ‘Ala kondre sabi fu dede’ – waarbij info is gedeeld over mortuariumzorg of postmortale zorg, oftewel het afleggen, was gisteren. “Elke cultuur heeft zijn eigen manier om een lijk af te leggen. Er zijn veel afleggroepen van Afro-Surinaamse komaf, maar niet veel mensen weten wat het werk inhoudt”, zegt Koster. Mortuariumzorg omvat de zorg en behandeling van een lichaam na overlijden. Deze zorg is essentieel voor het respectvol behandelen van de overledene en het voorbereiden van het lichaam voor een uitvaart of andere rituelen. Een belangrijk aspect hierin is dat het lichaam wordt gereinigd en verzorgd.

“We zien dat jongeren veel in criminaliteit vervallen, maar ook tot suïcide overgaan. Ik heb haar gevraagd om te komen praten of er een verband is met het slavernijverleden”

Dit is onder meer het wassen en aankleden van de overledene wat met veel zorg en respect wordt uitgevoerd. Deze week zijn er ook twee filmavonden. Docent, logopedist en winti-gelovige Sherron Rogers houdt dinsdag 25 juni een lezing over de geestelijke achtergrond van de opvoeding om ouders en verzorgers te leren wat de geestelijke betekenis van opvoeden is. “We zien dat jongeren veel in criminaliteit vervallen, maar ook tot suïcide overgaan. Ik heb haar gevraagd om te komen praten of er een verband is met het slavernijverleden”, zegt Koster.

Angisa workshop

Een activiteit waarvan de organisatie niet had gerekend dat er zo enthousiast op zou worden gereageerd is de tweedaagse angisa workshop om deelnemers te leren hoe met gomma (stijfsel) een gesteven doek tot hoofddoek wordt gevouwen. De hoofddoek behoort tot de Afro-Surinaamse cultuur. Dit is de enige activiteit waarvoor Stibula geld vraagt. Vanwege de grote belangstelling is besloten om volgende maand in het centrum te starten met een angisa cursus. Alle activiteiten van maandag tot en met vrijdag worden vooraf gegaan door een voorleessessie voor kinderen en jongeren.

Stibula heeft een eigen bibliotheek waar ook voorleesmiddagen worden gehouden. Elke maand wordt de beste lezer gekozen. Vanwege Ketikoti zal uit boeken die een link hebben met het thema worden voorgelezen. “We gaan de kinderen en jongeren niet vermoeien met hoe de mensen hier als slaven naar toe gebracht of gemarteld zijn. Die periode was er, maar hoe moeten we verder gaan”, zegt Koster. Op de laatste herdenkingsdag wordt afgesloten met ‘Popki patu’ en ‘Fosten prey’.

Multireligieus

In Latour wonen voornamelijk Afro-Surinamers. Koster vindt het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan nationale feestdagen in het buurtcentrum. “Wat we zelf in onze groep kunnen vinden, kunnen we zelf doen, zoals de Ketikoti herdenking. Het zou ook fijn zijn als er een keer ook een Phagwa festival in ons centrum wordt georganiseerd. En ik bedoel niet alleen met poeder en kleursel strooien op elkaar, maar bijvoorbeeld een presentatie of lezing over wat dit feest inhoudt. Zo ook met Ied-ul-adha laatst door moslims werd gevierd”, zegt Koster.

Stibula is van oorsprong een christelijke organisatie. Maar dat betekent volgens Koster niet dat er geen aandacht is voor andere religiën in Suriname. Het buurtcentrum bestaat al langer dan vijftig jaar en draait zonder steun van de overheid. “Als je kijkt naar de criminaliteit en suïcide onder jongeren zou de overheid juist dit soort buurtcentra moeten ondersteunen. Als mensen met zichzelf in de knoop zitten en zij zich niet kunnen vermaken dan krijg je dat soort situaties”, zegt hij.

Voor de vroege schoolverlaters is de organisatie bezig om samen met de overheid diverse beroepstrainingen te laten verzorgen. Ruim tachtig mensen hebben zich hiervoor aangemeld, maar Stibula kan nog niet starten, omdat de overheid de formele handelingen nog niet kan afronden. “Gelukkig hebben we hier een beleid van niet zitten wachten. Precies zo met de activiteiten rond Ketikoti. We doen het op eigen kracht.”

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *