Stibula, a success story.Ronald Kolfis sinds 1970 voorzitter van Stibula sinds 1970. Hij is geboren op 6 mei 1939 te Paramaribo. Hoewel Kolf zelf nooit heeft gewoond op Latour is hij door zijn activiteiten binnen de wijk en zijn bekendheid als sport coach in 1969 gevraagd het voorzitterschap van de Stichting Buurtwerk Latour (STIBULA) op zich te nemen. Behalve actief te zijn binnen de sociale activiteiten is Kolf ook schoolhoofd geweest van de Tendalischool te Latour.

Stibula is een success story!

In de eerste editie van onze nieuwsbrief kunt u kennis maken met de voorzitter van Stibula. In elke komende editie zullen wij een van de leden die een bijdrage levert aan het in stand houden van onze buurtorganisatie belichten.

Hoe was Ronald als kind? Ronald: Als kind was ik altijd een groepsjongen, ik vond het altijd prettig om tussen mijn vrienden te zijn en de drang om ons te verenigen is altijd groot geweest. Als kleine jongen wilde ik altijd mijn buurt verdedigen. Het was daarom ook niet onverwacht dat we al heel vroeg, toen we ongeveer 10 jaar oud waren, ons eigen voetbal clubje en later ook ons eigen basketbal club oprichten. In ons voetbal club was ik de aanvoerder en zelf de voorzitter. Met de groep hebben we een aantal wedstrijden gespeeld op het Mr. Bronsplein. Dat was niet zo ver van waar ik woonde. Ik heb altijd van voetbal gehouden en heb in de latere jaren ook voor andere clubs gespeeld. Zo ben ik voetballer geweest bij Robinhood en daarna Transvaal. Bij beide teams ben ik zowel coach als trainer geweest, bij Transvaal zelf langer dan 35 jaar.

Hoe bent u terecht gekomen bij Stibula?

Mijn betrokkenheid binnen Stibula begon direct als voorzitter. Ik werd door Piet Braakman gevraagd om het voorzitterschap op me te nemen. Dat aanvaarde ik en sindsdien ben ik lange tijd voor een groot deel van mijn dag op Latour geweest. Ik heb mijn kinderen in de latere jaren zelf meegenomen naar de activiteiten binnen het buurthuis. Gelukkig was er vanuit mijn gezin voldoende begrip voor mijn betrokkenheid binnen de stichting. Waar staat Stibula precies voor?

Stibula staat voor Stichting Buurtwerk Latour. De missie van Stibula is om de gemeenschap van Latour dienstbaar te zijn, op het gebied van educatie, maatschappelijk, sociaal, sport en recreatie. Jaren geleden heeft de Stichting Volkshuisvesting het gebouw waar nu ons buurthuis is (symbolisch) voor ons verkocht voor een gulden. En vanaf dat moment heeft het bestuur geprobeerd om zoveel mogelijk de mensen van Latour tegemoet te komen. Dit onder andere door ondernemers en bedrijven te accommoderen binnen ons buurtcentrum zodat de diensten dichter bij de mensen komen en het makkelijker werd voor de bewoners van Latour Enkele bedrijven die kantoor hebben gehouden in ons buurthuis zijn EBS, SWM en het postkantoor.

Wat is volgens u de rol van Stibula binnen Latour?

Een groot streven van het bestuur is om alle organisaties die dienstbaar zijn binnen de wijk te binden. We wilden alle culturele organisaties binnen onze wijk onderdak bieden, omdat we wilden dat de mensen van Latour een grote familie worden die binnen Stibula toch wel hun eigen identiteit kunnen behouden. Voor het bestuur is het is de bedoeling dat we samen met de mensen van Latour werken aan de groei en ontwikkeling van onze buurtorganisatie. En dat kunnen de buurt bewoners doen door actief te participeren binnen de activiteiten van de organisatie.

Wat is er allemaal gedaan door Stibula? Een van de zaken die door Stibula is gedaan is de allereerste Bigi Sma Skoro. De allereerste Bigi Sma Skoro is vanuit Stibula geweest. De vraag was erg groot naar onderwijsmogelijkheden voor oudere mensen in de wijk. Op de Bigi Sma Skoro kregen deze mensen de mogelijkheid in zichzelf te investeren en zichzelf verder te ontwikkelen. De behoefte was zo groot dat we op een bepaald moment de mensen niet meer konden accommoderen. Toen hebben wij de Bigi Sma Skoro overgedragen aan het Ministerie van Onderwijs Wetenschappen en Cultuur. Behalve de Bigi Sma Skoro zijn er ook verschillende trainingen en cursussen geweest voor de buurtbewoners. Zo hebben we naai en knip cursussen gehad in het centrum, maar ook EHBO cursussen en andere vaardigheidstrainingen. De mensen kregen na afronding van de cursus certificaat waarmee ze opzoek konden naar een baan. Door de heer Koorndijk is er zelfs een Credit Coὅperatie opgezet om de buurt bewoners te leren sparen. Er waren haast elke avond activiteiten binnen Stibula, zoals zang, dans, toneel.

Als je succes hebt, wil je altijd doorgaan en voor mij is Stibula is een succes story. Dit omdat het centrum er na 51 jaar als een van de weinige in het land, in de regio nog steeds staat.

Vanwege mijn activiteiten binnen Stibula heb ik enkele jaren terug een award in ontvangst mogen nemen uit handen van het Ministerie van Sport en Jeugd zaken. Dat was de waardering vanuit de overheid voor mijn bijdrage.

Als voorzitter heb ik samen met de rest van het team van Stibula en met behulp van Suriprofs en KNVB ook het eerste kunst grasveld op het terrein mogen aanbrengen. Hiermee is het mogelijk dat de stichting inkomsten kan genereren om zo de kosten te dekken. Dit is de reden waarom ik zeg dat Stibula een succes verhaal is. Wij zij een van de weinige organisaties die zo lang bestaan. Dit is ons gelukt mede dankzij de goede coördinatoren die we hebben gehad.

Gelukkig is het werk voor ons ook altijd interessant gebleven omdat we als team steeds weer voor nieuwe uitdagingen kwamen te staan. Zo hebben we bijvoorbeeld moeten dealen met een aantal ‘moeilijke’ jongens uit de buurt, maar naarmate die ook meededen aan de activiteiten van Stibula, zag je ze langzaam veranderen. Dit is ook een van de bijdragen die Stibula heeft geleverd aan de wijk Latour.

Stibula mag de heer danken voor de heer Koster

Onze vorige coordinator was de heer Blokland, deze is vanwege zijn goede prestaties binnen Stibula mocht hij van de overheid in dienst treden als Districts Secretaris. Met dank aan de heer Koorndijk, hebben wij een goede vervanger kunnen vinden, namelijk de heer Wilgo Koster. Wij mogen de heer danken voor de heer Koster, omdat hij zowel de rechter- als linkerhand is van het bestuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *